Zakłady Mięsne Mokobody sp. z o.o. w Mokobodach powstały w grudniu 2008 r.
Zakład zajmuje się skupem żywca wołowego, ubojem zwierząt oraz sprzedażą ćwierci, skór i podrobów wołowych.
Początki istnienia firmy sięgają przełomu lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia, kiedy to pierwszy właściciel Jan Zygmunt Podniesiński, zmagał się z przeciwnościami związanymi z raczkującą gospodarką rynkową w Polsce, brakiem dostępu do podstawowych urządzeń, bez którego dziś zakład nie mógłby funkcjonować.
W ciągu 20 lat działalności Ubojnia, z bardzo skromnej i dość prymitywnie wyposażonej, przekształciła się w nowoczesny zakład, spełniający wszelkie unijne wymogi sanitarne i weterynaryjne oraz dający gwarancję wysokiej jakości. Lata 2003-2004 stanowiły przełom. Zakład został gruntownie przebudowany i zmodernizowany. Możemy pochwalić się nowymi technologiami, najwyższą jakością parku maszynowego, wykształconym personelem, a przede wszystkim wysoką higieną zakładu. Jesteśmy w stanie sprostać wszelkim oczekiwaniom klienta odnośnie jakości towaru. Stawia to nas w czołówce firm tej branży w Polsce. Wdrożyliśmy system HACCP/ISO 22000:2005 potwierdzony certyfikatem, uzyskaliśmy uprawnienia eksportowe, dzięki czemu prowadzimy sprzedaż eksportową na szeroką skalę, głównie do krajów unijnych oraz państw trzecich.
Z każdym rokiem produkcja i obroty znacznie wzrastają, co daje firmie dalsze możliwości rozwoju i unowocześniania. Planujemy w najbliższej przyszłości rozbudowę Zakładu o chłodnię oraz oczyszczalnię ścieków. Od 2010 r. istnieje możliwość uboju rytualnego 'Halal'
Lata bardzo ciężkiej pracy całej rodziny i załogi, zdobytego doświadczenia i systematycznego zgłębiania kierunkowej wiedzy dały efekty w postaci wielu nagród i wyróżnień w konkursach ogólnokrajowych i regionalnych, jak chociażby:
Zakład zajmuje się skupem żywca wołowego, ubojem zwierząt oraz sprzedażą ćwierci, skór i podrobów wołowych.
Początki istnienia firmy sięgają przełomu lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia, kiedy to pierwszy właściciel Jan Zygmunt Podniesiński, zmagał się z przeciwnościami związanymi z raczkującą gospodarką rynkową w Polsce, brakiem dostępu do podstawowych urządzeń, bez którego dziś zakład nie mógłby funkcjonować.
W ciągu 20 lat działalności Ubojnia, z bardzo skromnej i dość prymitywnie wyposażonej, przekształciła się w nowoczesny zakład, spełniający wszelkie unijne wymogi sanitarne i weterynaryjne oraz dający gwarancję wysokiej jakości. Lata 2003-2004 stanowiły przełom. Zakład został gruntownie przebudowany i zmodernizowany. Możemy pochwalić się nowymi technologiami, najwyższą jakością parku maszynowego, wykształconym personelem, a przede wszystkim wysoką higieną zakładu. Jesteśmy w stanie sprostać wszelkim oczekiwaniom klienta odnośnie jakości towaru. Stawia to nas w czołówce firm tej branży w Polsce. Wdrożyliśmy system HACCP/ISO 22000:2005 potwierdzony certyfikatem, uzyskaliśmy uprawnienia eksportowe, dzięki czemu prowadzimy sprzedaż eksportową na szeroką skalę, głównie do krajów unijnych oraz państw trzecich.
Z każdym rokiem produkcja i obroty znacznie wzrastają, co daje firmie dalsze możliwości rozwoju i unowocześniania. Planujemy w najbliższej przyszłości rozbudowę Zakładu o chłodnię oraz oczyszczalnię ścieków. Od 2010 r. istnieje możliwość uboju rytualnego 'Halal'
Lata bardzo ciężkiej pracy całej rodziny i załogi, zdobytego doświadczenia i systematycznego zgłębiania kierunkowej wiedzy dały efekty w postaci wielu nagród i wyróżnień w konkursach ogólnokrajowych i regionalnych, jak chociażby:
- Tytuł Mazowiecka Firma Roku 2005 i Statuetka Srebrny Orzeł Biznesu
- Wybitny Polski Exporter 2007
- Lider Jakości Żywności 2007
- Certyfikat Programu Promocji Przedsiębiorczości 2007
- Gazela Biznesu 2007
- XIII Miejsce w Rankingu Zakładów Mięsnych w Kraju 2008
- Tytuł Mazowiecka Firma Roku 2008 Statuetka Złoty Orzeł Biznesu
- Liderzy Programu Promocji Przedsiębiorczości 2008
- Wicemistrz Agroliga 2008
- Mistrz Agroliga 2008 w kategorii FIRMA
- Wicemister Exportu Produktów Żywnościowych - Polagra 2008
- Gazela Biznesu 2008
- Certyfikat Programu Promocji Przedsiębiorczości 2008